Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Το οδοιπορικό μας στον Πύργο Μαραθια(φωτό)

Το σημερινό μας οδοιπορικό περιλαμβάνει το όμορφο χωριο Μαραθιάς με τον υπέροχο Πύργο που χρονολογείται απο το 1855.

Ο Πυργος του Μαραθιά είναι ένα αναπαλαιωμένο τριώροφο αρχοντικό του 1855, χαρακτηριστικό παράδειγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Επισκεφτείτε τον ξενώνα και νιώστε την ιστορία που διαπερνά αυτούς τους τοίχους και την ανάγκη των πρώτων κατοίκων του να αμυνθούν απέναντι σε κάθε απειλή.

Η ιστορία του
Οι Ηπειρώτες μάστορες που πρωτοκατασκεύσαν το κτήριο το 1855 κατείχαν τα μυστικά της πέτρας και του ξύλου, πράγμα που γίνεται ολοφάνερο και στην σημερινή όψη του ξενώνα. Η υψηλή τεχνική των κτιστών πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα είχε σαν αποτέλεσμα και την υψηλή αντοχή του κτηρίου.

Έτσι όταν το 2006, το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και ήρθε η ώρα της αναστήλωσης και μετατροπής του σε τουριστικό κατάλυμα, το κτήριο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Βασικό γνώρισμά του είναι η πυργοειδής - οχυρωματική αρχιτεκτονική. Κύρια σημεία αναφοράς του "οχυρού" - που διατηρεί και ο ξενώνας - είναι οι πολεμίστρες, η λίθινη "ζεματίστρα", πάνω από την κεντρική είσοδο, οι ξύλινες αμπάρες στις κύριες εισόδους και το εντυπωσιακότερο όλων, ο περίτεχνος πυργίσκος μάχης ή Κλουβί.
Φωτό Γρηγόρης Φερρας









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου