Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αρειος Παγος:Οχι στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Οχι στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μια μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, και ζήτησαν πολιτικό άσυλο αποφάσισαν τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας έκανε δεκτά τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
«H πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική αρχών, για τους επόμενους δύο μειοψήφησε μόνο ένα μέλος, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνη.
Και για τους οκτώ ήρθη η κράτησή τους τις φυλακές (σ.σ. δεν έχουν αποφυλακιστεί ακόμα), ενώ ήταν παρόντες και άκουσαν με σεβασμό και συγκίνηση την απόφαση του δικαστηρίου.

«Sabah»: Απόφαση-σκάνδαλο 

Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία έρχεται από την εφημερίδα «Sabah», η οποία κάνει λόγο για «ελληνική δικαστική απόφαση-σκάνδαλο».
Πηγή efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου