Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση στην Ευρωβουλή για Ανταποδιοτικα Τέλη στα μεγαλα υδροηλεκτρικά οπως των Κρεμαστων

Γιώργος Γραμματικάκης: Ανταποδοτικό τέλος στα μεγάλα υδροηλεκτρικά

Ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της εξαίρεσης των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών από την απόδοση ανταποδοτικού τέλους έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γ. Γραμματικάκης. 

Στο πλαίσιο προώθησης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχει θεσπιστεί ανταποδοτικό τέλος ύψους 3% για ορισμένες τεχνολογίες ΑΠΕ. Τα έσοδα από το τέλος αυτό μοιράζονται κυρίως στους κατοίκους και στην τοπική αυτοδιοίκηση των επιλέξιμων περιοχών. Στόχος του μέτρου αυτού είναι η στήριξη ενός αποκεντρωμένου, πιο δημοκρατικού μοντέλου παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου παρουσιάζει ορισμένες στρεβλώσεις. Δε σέβεται την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας εξαιρώντας κάποιες τεχνολογίες στη βάση μη περιβαλλοντικών ή κοινωνικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, τα μικρά υδροηλεκτρικά αποδίδουν το ανταποδοτικό τέλος ενώ εξαιρούνται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά τα οποία και είναι τα πιο αποδοτικά, όπως στην περίπτωση του υδροηλεκτρικού των Κρεμαστών (Αχελώος). 

Ειδικότερα, η Επιτροπή ερωτάται αν η διακριτική αυτή μεταχείριση των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών είναι συμβατή με τους κανόνες για την αγορά ενέργειας και αν η εξαίρεσή τους αποτελεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου