Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Νέφτι του βάλανε...?-Γραφει ο Νακος Κορδονουρης

Νέφτι του βάλανε...?
---------------------------------
Έχετε ακούσει που λένε..πως τρέχει έτσι αυτός?..νέφτι του έχουν βάλει...?
Ακούστε μια ιστορία σχετική.
Ο Θανάσης ήταν ένας σαραντάρης αγρότης, παραγωγός κηπευτικών, από κάποιο ορεινό χωριό.
Μιλάμε για αρκετά χρόνια πριν..
Πήγαινε κάθε Σάββατο με το γαϊδουράκι του φορτωμένο, και πουλούσε τα λαχανικά του, στο παζάρι στην πόλη..κάνα δυο ώρες δρόμο μακριά.
Ώς συνήθως..σηκώθηκε ένα Σάββατο πρωί, αχάραγο, κι αφού ήπιε δυο τζούρες καφέ..κάπως βιαστικά, γιατί είχε αργήσει..ντύθηκε, ετοιμάστηκε..φόρτωσε στο γάιδαρο τις καλαθούνες γεμάτες κηπευτικά, (λάχανα, κουνουπίδια, μαρούλια). Χαιρέτησε την κυρά του.....
-Στο καλό! Καλό ξεπούλημα..και μην ξεχάσεις τις μπογιές..του θύμησε η κυρά Ουρανία η γυναίκα του.
Ξεκίνησε για το παζάρι. Μπροστά ο γάιδαρος φορτωμένος..κι από κοντά ο Θανάσης. Ο γάιδαρος, από τα πολλά πήγαιν' έλα..τον είχε μάθει τον δρόμο.
Από το χωριό προς την πόλη, ήταν κατηφορικός ο δρόμος και γι αυτόν τον λόγο..η διαδρομή δεν ήταν και τόσο κουραστική.
Σε κάνα δυο ώρες, έφτασε στο παζάρι...
Αφού ξεφόρτωσε, έδεσε τον γάιδαρο κάπου κοντά, κρέμασε την παλάντζα (ζυγαριά) σ'ένα δεντράκι δίπλα του..άρχισε να πουλάει τα λαχανικά... Έφαγε σχεδόν μισή μέρα..και παραπάνω..τον πήρε απόγευμα.
Έπρεπε πρωτού νυχτώσει να προλάβει να ψωνίσει μερικά πράγματα, με τα χρήματα που έβγαλε. Μεταξύ άλλων ψώνισε μπογιές και υλικά, να βάψει τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού.
Τελείωσε με τα ψώνια, τα φόρτωσε στον γάιδαρο, και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Ανηφορική η διαδρομή τώρα.. και σίγουρα πιο κουραστική. Στην μέση του δρόμου.. σταμάτησε όπως πάντα στο χάνι..εκεί στο ταβερνάκι της χήρας της Δημήτραινας.. να πάρει μια ανάσα.. να φάει μια μπουκιά φαΐ.. να πιεί και δυο ποτήρια κρασί. Ο γάιδαρος απ'έξω περίμενε φορτωμένος. Ο Θανάσης έπιασε την κουβέντα, με την ταβερνιάρισσα..ήπιε ένα κατρούτσο κρασί ακόμα... κι' η ώρα πέρασε...
Όταν σηκώθηκε..βγήκε έξω, είδε ότι ο ήλιος είχε γείρει για τα καλά..κόντευε να σουρουπώσει. Το πήρε κάπως βιαστικά.. να μην τον προφτάσει η νύχτα. Μπροστά ο γάιδαρος φορτωμένος από κοντά ο Θανάσης. Ο γάιδαρος όμως φορτωμένος τόση ώρα..όσο πήγαινε και έκοβε ταχύτητα. Όσο φώναζε ο Θανάσης και τσίγκλαγε τον γάιδαρο να προχωρήσει..τόσο αυτός τεμπέλιαζε... Ώσπου κάποια στιγμή σταμάτησε τελείως. Ντε γάιδαρε ντε..τίποτα ο γάιδαρος.. Δεν κούναγε με τίποτα. Θυμήθηκε ο Θανάσης, κάτι που είχε ακούσει παλιά..περί νέφτι στον πισινό... Σου λέει..λες να'ναι αλήθεια?... Δεν το δοκιμάζω?... Βγάζει ένα κομμάτι βαμβάκι από τα ψώνια που είχε αγοράσει..το μούσκεψε με νέφτι που είχε πάρει να δουλέψει τις μπογιές..και τσαφ το ακουμπάει στον πισινό του γαϊδάρου. Τι το ήθελες..κάνει μπραφ ο γάιδαρος έγινε πύραυλος έτρεχε τόσο πολύ.. Ο Θανάσης τρέχοντας από κοντά.. σφύριζε στον γάιδαρο να σταματήσει..να πάει πιο σιγά..που να σταματήσει ο γάιδαρος... Κάποια στιγμή σταμάτησε ο Θανάσης λαχανιασμένος... δεν μπορούσε άλλο. Σκέφτηκε....ο γάιδαρος που βρήκε τόση δύναμη.. δεν κάνω κι εγώ το ίδιο? εκείνο που έκανα του γαϊδάρου?.. Και τσαφ ακουμπάει το βαμβάκι που είχε στα χέρια του, στον πισινό του. Πω πω... πήρε φωτιά! Άρχισε να τρέχει από την καούρα..έτρεχε έτρεχε έτρεχε.. έφτασε τον γάιδαρο ακριβώς έξω από το σπίτι.
Του γαϊδάρου το νέφτι είχε ξεθυμάνει. Πήγε στάθηκε έξω από το σπίτι περιμένοντας να τον ξεφορτώσουν...
Τον Θανάση όμως τον έτσουζε ακόμα... που να σταματήσει.. Φωνάζει την γυναίκα του..ενώ αυτός συνέχιζε να τρέχει.... Ουρανίαααα .... ξεφόρτωσε τον γάιδαρο γιατί εγώ έχω δρόμο ακόμα, θα γυρίσω σε λίγο...
------------Νάκος Κορδονούρης------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου