Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υποθερμιας από έκθεση στο κρυο

Πηγή medlabnews.gr
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υποθερμίας από έκθεση στο κρύο. Άμεση φροντίδα για βλάβες από το κρύο....

 Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία.

Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη σε ένα οργανισμό, αυτό αποκαλείται ιατρικώς υποθερμία.
Στην υποθερμία ο οργανισμός, χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.

Υποθερμία (hypothermia) είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.

Στο φυσιολογικό άτομο οι διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος εξισορροπούνται, με αποτέλεσμα οι φυσιολογική διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματος να ευρίσκεται σε στενά επίπεδα, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα, που λειτουργούν ως «θερμοστάτες» στο ανθρώπινο σώμα.

Όταν η επιδερμίδα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την καρδιά και τον εγκέφαλο, αμέσως το νευρικό σύστημα βάζει σε λειτουργία δυο συστήματα για την παραγωγή και διατήρηση της θερμότητας.

Το πρώτο σύστημα (εκούσιο νευρικό σύστημα) μας λέει ότι πρέπει, σε περίπτωση που κρυώνουμε, να προφυλαχτούμε.

Το δεύτερο σύστημα (ακούσιο ή αυτόνομο νευρικό σύστημα) είναι αυτό που ελέγχει τα εσωτερικά όργανά μας, τις φλέβες και τις αρτηρίες μας, (αναπνευστικό, κυκλοφορικό κι ενδοκρινικό) και άλλα συστήματα του οργανισμού μας, σε μια προσπάθεια άριστα συντονισμένη για την προφύλαξη της ζωή μας.

Επίσης, ελέγχει την έκκριση της αδρεναλίνης και αντιδρά αυτόματα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, όταν αντιμετωπίζει μια κατάσταση.

 Σε νέους υγιείς ενήλικες, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 + ή - 0,4 βαθμοί Κελσίου, με χαμηλότερα επίπεδα στις έξι το πρωί και υψηλότερα το απόγευμα.

Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες, στο στόμα.

Παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 είναι γενικώς παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του «θερμοστάτη» του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και τροποποιείται με την πάροδο της ηλικίας

Υπάρχουν 4 κατηγορίες υποθερμίας.

•  Χρόνια, συνήθως παρατηρούμενη στους αλκοολικούς, ηλικιωμένους και άλλους με ιατρικά προβλήματα (π.χ. διαβήτης, σήψη, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές κυκλοφορίας, βραδύς μεταβολισμός) .

•  Υποθερμία από φυσιολογικά αίτια. Για παράδειγμα, λόγω ιδιοσυγκρασίας, μετά από έκθεση στο κρύο, εξαιτίας βυθίσματος σε κρύο νερό ή προ της ωορρηξίας
και

•  Υποθερμία από φάρμακα

•  Κρίσεις που συμβαίνουν σε υγιή άτομα που εκτίθενται σε περιβαλλοντολογικά στρες.

 Η υποθερμία μπορεί να είναι πρωτοπαθής (παρατεταμένη παραμονή – έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον ή δευτεροπαθής (βλάβες θερμορυθμιστικού μηχανισμού). Πρωτοπαθής υποθερμία και δευτεροπαθής μπορεί να συνυπάρχουν.

Προδιαθεσικοί επικίνδυνοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση Υ.Θ. είναι:

1.   Κακή θρέψη, υποσιτισμός
2.   Υπολειτουργία θυρεοειδή
3.   Ανεπάρκεια επινεφριδίων (ορμονικές διαταραχές)
4.   Ανεπάρκεια υποφύσεως (ορμονικές διαταραχές)
5.   Σακχαρώδης διαβήτης
6.   Νεφρική ανεπάρκεια (αύξηση ουρίας – ουραμία)
7.   Καθιστική ζωή (όχι κίνηση)
8.   Ανεπαρκής οικιακή θέρμανση
9.   Ανεπαρκής - ακατάλληλη ένδυση σε σχέση με χαμηλή

θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι απώλεια θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα επιταχύνεται όταν μαζί με με τη χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος φυσάει αέρας με μεγάλη ταχύτητα (ταχύτητα ανέμου) όπου ο άνεμος ενισχύει την ταχύτερη πρόκληση υποθερμίας (wind chill factor)
10. μπάνιο σε κρύο νερό – υγρά ρούχα – παρατεταμένη επαφή σε κρύο έδαφος, τσιμέντο.

Σε ηλικιωμένα άτομα η χαμηλή θερμοκρασία ορισμένες φορές οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο (θρόμβος στον εγκέφαλο, που εμποδίζει τη σωστή αιμάτωσή του), το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει το θερμορρυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου.

Aκόμα, η υποθερμία μπορεί να οφείλεται και σε κάποια αναιμία.

O οργανισμός μας έχει καθορίσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία που είναι ιδανική για το σώμα μας, η οποία δεν είναι ακριβώς η ίδια σε κάθε άνθρωπο.
Όταν η χαμηλή θερμοκρασία δεν συνοδεύεται από την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων, τότε δεν υπάρχει συνήθως λόγος ανησυχίας.
Aν όμως παράλληλα με την υποθερμία έχετε κάποιο σύμπτωμα, όπως, π.χ., αδυναμία, ζάλη ή τάσεις λιποθυμίας, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν η θερμοκρασία σας στο παρελθόν κυμαινόταν συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα.

Η υποθερμία έχει μεγάλη επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως:

1. Αναπνευστική λειτουργία
2. Κατανάλωση οξυγόνου
3. Αγωγιμότητα περιφερικών νεύρων
4. Κινήσεις γαστρεντερικού σωλήνα
5. Αγωγιμότητα μυοκαρδίου (προκαλεί μείωση)
6. Φυσιολογικό μηχανισμό πήξεως του αίματος

Για να γίνει αντιληπτή η υποθερμία είναι χρήσιμο να επαναλάβουμε μια βασική αναφορά πως το σώμα μπορεί να κερδίζει και να διατηρεί θερμότητα με ένα αριθμό τρόπων όπως η πέψη της τροφής.
Επίσης κερδίζει θερμότητα από εξωτερικούς παράγοντες:
ήλιο, φωτιά κ.ά., ή από εσωτερικούς μέσω της μυϊκής δραστηριότητας, είτε, με σκόπιμη άσκηση είτε με αθέλητη, όπως το να τρέμεις από το κρύο, το οποίο προκαλεί τόση θερμότητα, όση όταν τρέχεις με αργό ρυθμό ή περίπου τη θερμότητα που αναπτύσσεται από το φαγητό δύο μετρίου μεγέθους σοκολάτες την ώρα.
Θερμότητα διατηρείται με τον περιορισμό της επιφάνειας των αγγείων του αίματος που μειώνει την κυκλοφορία στο δέρμα και διατηρεί το αίμα πιο κοντά στο κεντρικό μέρος του σώματος.

Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι 32-35οC το άτομο εμφανίζει:
α) Ταχυκαρδία
β) Υπέρταση
γ) Ρίγος
δ) Μειωμένη συνείδηση, κρίση, απάθεια

Σε θερμοκρασία σώματος 28-32οC εμφανίζονται:
α) Βραδυκαρδία
β) Μυδρίαση
γ) Επιβράδυνση αντανακλαστικών
δ) Διανοητική σύγχυση
ε) Λήθαργο
ζ) Αλλοιώσεις στο ΗΚΓ

Σε θερμοκρασίες σώματος κάτω των 28οC
α) το δέρμα είναι μελανό και
β) παρουσιάζεται άπνοια,
γ) ασυστολία,
δ) κοιλιακή μαρμαρυγή,
ε) διαταραχή ηλεκτρολυτών,
ζ) νεφρική ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Για να ξεκαθαριστεί η αιτία θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος:
1. ΗΚΓ
2. Σάκχαρο αίματος
3. Αέρια αίματος
4. Έλεγχος ηλεκτρολυτών
5. Έλεγχος ηπατικής λειτουργίας
6. Έλεγχος λοιμώξεων.

 Θεραπεία

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που πάσχετε από υποθερμία:

1. Εάν η υποθερμία είναι πρωτοεμφανιζόμενη πρέπει να εξεταστείτε άμεσα ιατρικώς. Επί υποκείμενου παθολογικού νοσήματος, η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο

2. Να αποφεύγετε τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (κρύο ζέστη), την πολύωρη παραμονή στο κρύο, τα κρύα ρεύματα. Αλλάζετε άμεσα τα ρούχα σας όταν είναι βρεγμένα. Προτιμάτε αδιάβροχα ρούχα. Να φοράτε πάντα κάλτσες τον Χειμώνα. Αποφύγετε τα ρούχα που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία (π.χ. στενές ζώνες, παντελόνια)

3. Η κακή διατροφή και η γρήγορη απώλεια βάρους αυξάνει την θερμορυθμιστική αστάθεια του σώματος. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, καφέ, τοξικών ουσιών

4. Η καθημερινή βάδιση τονώνει την κυκλοφορία και ομαλοποιεί την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την θερμοκρασία

5. Η υπερκόπωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην θερμοκρασία του σώματος.

 Σε επείγουσες καταστάσεις θα πρέπει να γίνουν:

Υποστήριξη καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας, πρόνοια να μη χαθεί άλλη θερμότητα (απομάκρυνση του αιτίου, τμηματική επαναθέρμανση του σώματος).

Γενικώς όταν το άτομο που εμφάνισε υποθερμία δεν έχει υποκείμενο νόσημα (σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδοπάθεια) εύκολα επιβιώνει και επανέρχεται.

Yποθερμία χεριών – ποδιών

Τα άκρα (χέρια – πόδια) δεν πρέπει να τρίβονται ή να μαζεύονται.
α) Τοπικό μασάζ κατά την επαναθέρμανση
β) Η επαναθέρμανση πρέπει να γίνεται το γρηγορότερο δυνατό.

Υπάρχει ο γενικός κανόνας που εκφράζεται σαν
«Διατήρηση ζεστού σκέλους».
– Να μην είναι υγρό το σκέλος
– Να κινείται έστω και παθητικά το σκέλος
Σαν κανόνας:
α) ζευγάρια κάλτσες – εσώρουχα
β) γάντια
γ) ζεστά υποδήματα
δ) παραπάνω φορεσιές ρούχων
πρέπει πάντα να υπάρχουν όταν γίνονται επισκέψεις ή εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα

ΠΗΓΗ: 

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Άγριο έγκλημα στην Λαμια-Δολοφόνησαν άγρια 45χρονη παιδοψυχιατρο

Αγριο έγκλημα στην Λαμία,δολοφόνησαν 45χρόνη παιδοψυχίατρο!


Η 45χρονη Λαμιώτισσα Παιδοψυχίατρος βρέθηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος – Όλα δείχνουν άγριο έγκλημα που δεν είχε κίνητρο τη ληστεία.
Σοκαρισμένη είναι όλη η Λαμία από το χαμό της γνωστής Παιδοψυχιάτρου Θώμης Κουμπούρα, που βρέθηκε σήμερα το πρωί από τον αδελφό της Κώστα, μέσα στο σπίτι της άγρια δολοφονημένη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η 45χρονη ήταν πεσμένη στο κρεββάτι της μέσα σε μια λίμνη αίματος και ήταν χτυπημένη με αιχμηρό αντικείμενο στο λαιμό και στο στήθος. Επίσης είχε και τραύματα στα χέρια, που δείχνουν ότι ίσως πάλεψε με τον δολοφόνο της.
Το αιχμηρό αντικείμενο δεν βρέθηκε, αλλά πιθανότατα πρόκειται για μαχαίρι. Η αστυνομία ερεύνησε εξονυχιστικά το χώρο και δεν υπήρχε ίχνος παραβίασης. Επίσης ο δολοφόνος δεν είχε κίνητρο τη ληστεία, αφού δεν πείραξε τα κοσμήματα και τα χρήματα της άτυχης 45χρονης.
Οι πληροφορίες λένε ότι κάποια στιγμή νωρίς το πρωί η μητέρα της, που μένει στο ισόγειο, άκουσε φωνές, αλλά νόμισε ότι ήταν κάποια παιδιά απ΄έξω.
Ποιος σκότωσε τη χαμογελαστή και όμορφη Θώμη?
Έτσι όλα δείχνουν ότι ο δολοφόνος ήταν γνωστός του θύματος, ήταν μέσα στο σπίτι και φεύγοντας απλά τράβηξε την πόρτα η οποία δεν ήταν κλειδωμένη.
Τον τόπο του εγκλήματος έχουν κάνει φύλλο και φτερό οι αστυνομικοί του εγκληματολογικού, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εκει ο Διοικητής της Ασφάλειας Λαμίας Χρήστος Μουτσώκος, ο Αστυνομικός Δ/ντης Μιχάλης Πάππος. αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Νικήτας Θεολογίτης.
Οι δικοί της άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι μη μπορώντας να πιστέψουν το κακό που έγινε. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να κάνει κακό στη Θώμη, που ήταν ψυχάρα και όλοι το γνώριζαν πόσο κόσμο βοηθούσε. Σήμερα το πρωί είχαμε ραντεβού να πάμε στο λογιστή για μια δουλειά. Μιλήσαμε το βράδυ, ήταν μια χαρά όπως πάντα. Δεν μπορώ να το πιστέψω…», έλεγε ο αδελφός της.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας έχουν αναλάβει την υπόθεση και είναι αυτοί που πρέπει να ρίξουν φως την άγρια δολοφονία που έχει σοκάρει όλη τη Λαμία και όχι μόνο. lamiareport.gr

Προγραμμα Εορτασμού για το Νεο Ετος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
-----------------------------------------------------------------------
Την 1η Ιανουαρίου 2017, ημέρα Κυριακή, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας θα
πραγματοποιηθούν για την πρώτη ημέρα του νέου έτους οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:
α. Ώρα 10:00 π.μ.: επίσημη δοξολογία, έπειτα από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον
Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας από τον Ιερό κλήρο της πόλης, προεξάρχοντος του
Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.
β. Έπειτα από το πέρας της δοξολογίας, ο Αντιπεριφερειάρχης θα ανταλλάξει ευχές με τους
εκπροσώπους των αρχών και τους πολίτες του Νομού Ευρυτανίας στο Κατάστημα της
Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.
Καλούνται να παραστούν:
- Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ. Γεώργιος
- Ο Βουλευτής Ευρυτανίας
- Ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών
- Οι Δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων
- Οι πρώην Υπουργοί Κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων
- Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Καρπενησίου και Αγράφων
- Ο Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ευρυτανίας
- Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπενησίου και Αγράφων
- Οι πρώην Βουλευτές του Νομού
- Οι Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ.
ι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού
Σώματος εν ενεργεία κατά ιεραρχική τάξη
- Οι Πρόεδροι Επιστημονικών Οργανώσεων
- Οι Πρόεδροι Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών
- Οι Πρόεδροι Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων
- Οι Εκπρόσωποι των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
- Οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων
- Οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων
- Οι Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων
- Οι Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών
- Οι Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων και
- Όλοι οι πολίτες
Το πρόγραμμα αυτό έχει θέση επίσημης πρόσκλησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αριστείδης Τασιός

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφερεια Στερεας Ελλαδας


Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκαλέσει ο χιονιάς, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οδηγοί και χειριστές μηχανημάτων, τίθενται σε επιφυλακή από σήμερα έως και την 31η Δεκεμβρίου(διάρκεια πρόβλεψης ΕΜΥ).

Ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα παρεμβαίνει όπου υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να μην προκύψει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις εκδρομέων και κατοίκων, ωστόσο συνιστά σε όλους τους οδηγούς να έχουν στα οχήματά τους τον προβλεπόμενο εξοπλισμό για την δική τους ασφάλεια αλλά και για των υπολοίπων.

Τηλέφωνα ανάγκης ανά Περιφερειακής Ενότητα:

Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: 2231351292

Η φωτογραφία της ημερας-Συγκοινωνία της εποχής..

Μια φορά και έναν καιρό...φωτό Γιώργος Παπακωνσταντινου

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Πως κανω σεξ ενω ειμαι ανάπηρη:5 γυναίκες απαντούν και συγκλονιζουν

Πώς κάνω σεξ ενώ είμαι ανάπηρη : 5 γυναίκες απαντούν και συγκλονίζουν

8b0dca3b357fcee94cf1b8a6c08994ea_XL
Οι γυναίκες με αναπηρία συχνά απεικονίζονται είτε σαν εύθραυστα άνθη είτε σαν άτομα με υπερβολική σεξουαλικότητα που έχουν ανάγκη κάποιον να τις προστατεύσει από τον έξω κόσμο και από τις ίδιες τους τις σεξουαλικές ορμές.
Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότερες γυναίκες με αναπηρίες βιώνουν την ίδια λαχτάρα για απόλαυση, αγάπη και σωματική επαφή με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα.Mιλήσαμε με πέντε γυναίκες για τις εμπειρίες τους στο σεξ, τις σχέσεις και τη ζωή με ένα σώμα που δε λειτουργεί πάντα όπως θα ήθελαν.
Πόσων χρονών είσαι;
Γυναίκα Α: Εικοσιπέντε.
Γυναίκα Β: Τριάντα εννέα.
Γυναίκα Γ: Είκοσι.
Γυναίκα Δ: Είκοσι οχτώ.
Γυναίκα Ε: Τριανταπέντε.
Ποια αναπηρία έχεις;
Γυναίκα Α: Δυσαυτονομία, που προκαλεί χρόνια κόπωση, αφυδάτωση, λιποθυμίες και επίσης έχω μία πάθηση ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, που σημαίνει ότι είμαι πιο ευάλωτη στις μολυσματικές ασθένειες και τις αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη δυσκολία.
Γυναίκα Β: Είμαι παραπληγική λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.
Γυναίκα Γ: Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, μια μορφή δυσαυτονομίας. Τα συμπτώματα ποικίλουν, από απλές ζαλάδες και σκοτοδίνες μέχρι ακραία εκφυλιστική δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Στα χειρότερά μου ήμουν κατάκοιτη. Τώρα έχω επανακτήσει την κινητικότητά μου χάρη σε μακροχρόνια θεραπεία βιοανατροφοδότησης και περνάω συνήθως τις μέρες μου με ήπια ως μεσαία συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία και πόνο.
Γυναίκα Δ: Πάσχω από σύνδρομο Ehlers-Danlos, που προκαλεί σωματικούς πόνους και προβλήματα στην κινητικότητα- κατάθλιψη και ανορεξία.
Γυναίκα Ε: Πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας.
Από πότε πάσχεις;
Γυναίκα Α: Από όταν γεννήθηκα.
Γυναίκα Β: Είκοσι τέσσερα χρόνια.
Γυναίκα Γ: Τέσσερα χρόνια.
Γυναίκα Δ: Είχα Ehlers-Danlos σε όλη μου τη ζωή, αλλά χειροτέρεψε πολύ μετά τα 23. Έχω κατάθλιψη κατά περιόδους από τα 7 μου και ανορεξία τα τελευταία δύο χρόνια.
Γυναίκα Ε: Δέκα χρόνια.
Πώς επηρέασε η αναπηρία τη σχέση σου με το σώμα σου, προς το καλύτερο ή το χειρότερο;
Γυναίκα Α: Έχω αποκτήσει αρκετές δύσμορφες ουλές από χειρουργικές επεμβάσεις και η πάθησή μου προκαλεί συχνές διακυμάνσεις στο βάρος, αλλά με κάνει επίσης να εκτιμήσω όσα μπορεί ακόμη να μου προσφέρει το σώμα μου. Αισθάνομαι ότι έχω απόλυτη συναίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σώμα. Πραγματικά, η καθεμία μας έχει ένα και μοναδικό. Με ώθησε επίσης να ζητήσω συμβουλές από έναν μαιευτήρα-γυναικολόγο εξειδικευμένο στις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, κυριολεκτικά πολλά χρόνια πριν από όταν σχεδιάζω να αποκτήσω παιδιά, ώστε να έχω μια ιδέα τι θα σήμαινε μια εγκυμοσύνη –ή η στειρότητα- για κάποια με την πάθησή μου. Πριν από αυτό ανησυχούσα πολύ μήπως είμαι στείρα. Ακόμη ανησυχώ ότι κάποια από τα απαραίτητα φάρμακα που παίρνω μπορεί να έχουν βλαβερή επίδραση σε μια εγκυμοσύνη.
Γυναίκα Β: Έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Ήμουν έφηβη όταν τραυματίστηκα, επομένως το σώμα μου ήταν σε περίοδο αλλαγών ούτως ή άλλως. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να μην περπατάω είναι η χειρότερη πλευρά της αναπηρίας μου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα προτιμούσα να μη χρειαζόμουν καθετήρα, δεν είναι και το πιο καλαίσθητο πράγμα στον κόσμο! Επίσης θα ευχόμουν η παραπληγία μου να άρχιζε σε χαμηλότερο σημείο του σώματος. Αν λειτουργούσαν οι κοιλιακοί μου θα ήμουν πανευτυχής: θα ήταν τέλεια αν είχα μια σχηματισμένη κοιλιά και καλύτερη ισορροπία. Ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι είμαι πολύ τυχερή που το σώμα μου με εξυπηρετεί και που είμαι καλά στην υγεία μου. Το να μπορείς να αυτοεξυπηρετείσαι είναι ανεκτίμητο δώρο!
Γυναίκα Γ: Εξαιτίας της συγκεκριμένης αναπηρίας είμαι υποχρεωμένη να σκέφτομαι μονίμως το σώμα μου και ειδικά τους παλμούς μου.
Γυναίκα Δ: Σίγουρα η ανορεξία σημαίνει ότι έχω δύσκολη σχέση με το σώμα μου. Είχα πρόβλημα ανορεκτικής συμπεριφοράς και στο παρελθόν και το ξεπέρασα εστιάζοντας στο πόσο ισχυρό είναι το σώμα μου και πόσα πράγματα μπορώ να κάνω με αυτό. Καθώς οι πόνοι επιδεινώνονταν και έπρεπε να περιορίζομαι όλο και περισσότερο, δεν υπήρχε πια τέτοια επιλογή. Είμαι δυσαρεστημένη και οργισμένη με το σώμα μου. Υπάρχουν πολλά καθημερινά πράγματα που δεν μπορώ να κάνω λόγω του πόνου και έχω την τάση να ρίχνω το φταίξιμο στο σώμα μου. Αντιμετωπίζω το σώμα μου και το μυαλό μου ως δύο διαφορετικές οντότητες.
Γυναίκα Ε: Έχω σχέση μίσους και πάθους με το σώμα μου. Αισθάνομαι κάποιες φορές ότι με απογοητεύει. Στο μυαλό μου μπορώ ακόμη να κάνω πράγματα που έκανα πριν τη σκλήρυνση, αλλά το σώμα μου απαντάει «μπα, δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό»!
Έχει επηρεάσει η αναπηρία τη σεξουαλική σου επιθυμία και πώς;
Γυναίκα Α: Η κόπωση και τα προβλήματα με τον γλυκαιμικό δείκτη είναι μεγάλο κομμάτι της πάθησής μου, έτσι μου είναι δύσκολο να κάνω σεξ αυθόρμητα και αυτό είναι ένα μείον. Η σεξουαλική μου επιθυμία ήταν σταθερά μειωμένη όταν η πάθηση προχωρούσε. Κάποιες φορές είμαι καλά για μερικές μέρες και έχω πολλή όρεξη για σεξ –αλλά τον περισσότερο καιρό πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να μπω στο κλίμα. Και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το πόσο προσπαθεί ο σύντροφός μου.
Γυναίκα Β: Δεν επηρεάζει καθόλου τη σεξουαλική μου επιθυμία. Πάντα είχα φυσιολογικά ισχυρές σεξουαλικές ορμές, αν και αφού τραυματίστηκα στα 14 δεν είχα προηγούμενες εμπειρίες για να κάνω σύγκριση, εκτός από τον αυνανισμό. Όπως κάθε γυναίκα, αισθάνομαι επιθυμία και διέγερση, οι αντιδράσεις μου δε διαφέρουν από των άλλων. Πιστεύω ότι εξαρτάται κυρίως από το τι κάνουμε με το σύντροφό μου κάθε φορά!
Γυναίκα Γ: Η αναπηρία σίγουρα επηρεάζει τη σεξουαλική μου επιθυμία και τις ορμές μου. Ο χρόνιος πόνος και η κατάθλιψη μπορούν να μου εξαφανίσουν τη λίμπιντο. Ωστόσο το σεξ μπορεί και να προσφέρει εξαιρετική ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος.
Γυναίκα Δ: Η κατάθλιψη έχει μηδενίσει τη σεξουαλική μου επιθυμία και η ανορεξία έχει ως αποτέλεσμα να μην έχω ενέργεια ή όρεξη για σεξ. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πόνος.
Γυναίκα Ε: Εξαρτάται πάρα πολύ από το πώς εκδηλώνεται η σκλήρυνση την κάθε μέρα. Η κόπωση, οι πόνοι και οι σπασμοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά πραγματικά προσπαθώ να μη με εμποδίζουν σε οτιδήποτε θέλω να κάνω. Ειδικά το σεξ. Έχω πολλές σεξουαλικές ορμές και μου αρέσει να το κάνω με το αγόρι μου όσο πιο συχνά μου το επιτρέπει το σώμα μου!
Πώς έχει επηρεάσει η αναπηρία σου τον τρόπο που κάνεις σεξ, αν τον έχει επηρεάσει;
Γυναίκα Α: Πρέπει αυτός να κάνει την περισσότερη δουλειά, αλλά αυτό είναι όλο.
Γυναίκα Β: Το τραυματισμός προκάλεσε μεταβολές στους αισθητήρες μου. Η κλειτορίδα μου έχει υπερευαισθησία, κάτι που μπορεί να είναι και καλό και κακό. Ο υπερβολικός ερεθισμός είναι άβολος, έτσι αντίθετα με πολλές γυναίκες, έχω μεγαλύτερη απόλαυση με τη διείσδυση. Άλλα σημεία έχουν επίσης αποκτήσει υπερευαισθησία –αν κάποιος μου ερεθίσει αρκετά το λαιμό, μπορώ να φτάσω σε οργασμό. Επίσης μου έδωσε λίγο περισσότερη αυτοπεποίθηση. Για τους περισσότερους άντρες είμαι η πρώτη τους ανάπηρη γυναίκα, έτσι πρέπει να βεβαιωθώ ότι αισθάνονται άνετα με την κατάσταση, αν και είναι απίστευτα σέξι όταν κάποιος παίρνει τον έλεγχο και δε μου φέρεται σαν να είμαι κρυστάλλινο βάζο που θα σπάσει αν πέσει.
Γυναίκα Γ: Πρέπει να έχω στο μυαλό μου τα όρια που θέτει το σώμα μου και να τα σέβομαι ώστε να μην το παρακάνω και λιποθυμήσω. Οι παλμοί μου μένουν σταθεροί και χαμηλοί όταν είμαι ξαπλωμένη, αλλά τα συμπτώματα μπορεί κάθε μέρα να είναι διαφορετικά. Το μυστικό είναι να παίρνω ανάσες και να ενυδατώνομαι!
Γυναίκα Δ: Έχω δυσκολίες με τη διείσδυση, πράγμα που σχετίζεται με τους πόνους μου. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να κάνω διεισδυτικό σεξ. Έχω προβλήματα και με τις σεξουαλικές πρακτικές που δεν περιλαμβάνουν διείσδυση, όπως το στοματικό ή ο αμοιβαίος αυνανισμός, επειδή τα δάχτυλά μου είναι σχεδόν σε αχρηστία και το σαγόνι μου εξαρθρώνεται. Για μένα το σεξ πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά με έναν σύντροφο με κατανόηση που έχει καταλάβει καλά τα προβλήματα του Ehlers-Dalos. Μακριά από μένα τα one-night stand!
Γυναίκα Ε: Υπάρχουν κάποιες στάσεις που δεν μπορώ να τις κάνω για πολλή ώρα, όπως το doggy επειδή δεν αντέχουν τα πόδια μου. Επίσης οι αστράγαλοί μου πρέπει να είναι ελεύθεροι, αλλιώς παθαίνω σπασμούς και κράμπες. Αλλά όλα τα υπόλοιπα γίνονται.
Έχει επηρεάσει η αναπηρία σου τον τρόπο που σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι ως σεξουαλικό υποκείμενο;
Γυναίκα Α: Όχι. Το μόνο σημείο από όπου η αναπηρία μου γίνεται ορατή είναι μια ουλή κοντά στην κλείδα, που αν δεν την ψάξει κανείς δε την βλέπει. Γι’ αυτό δεν έχω αντιδράσεις σε αυτό το ζήτημα.
Γυναίκα Β: Είχα μόνο θετικές σεξουαλικές εμπειρίες, αλλά είμαι πολύ επιλεκτική για το ποιον θα βάλω στο κρεβάτι μου. Με την παραμικρή αμφιβολία λέω όχι. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικές θα ήταν οι σχέσεις μου αν περπατούσα. Έχω κάνει ατέλειωτες συζητήσεις με άντρες που έπαθαν σοκ όταν έμαθαν ότι οι ανάπηροι έχουν τις ίδιες σεξουαλικές ορμές με αυτούς και έχουν και αυτοί σεξουαλική ζωή. Πρόσφατα μίλησα με έναν παλιό μου συμμαθητή και μου εξομολογήθηκε ότι παλιά του άρεσα, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί πώς ή αν μπορούσα να έχω σεξουαλικές επαφές. Πραγματικά, παιδιά, απλώς είμαι παράλυτη, δεν μου έχουν ράψει το αιδοίο!
Γυναίκα Γ: Όταν χρησιμοποιούσα αναπηρικό αμαξίδιο, ο κόσμος συνήθως θεωρούσε ότι δεν ήμουν σεξουαλικά ενεργή, ή ότι πήγαινα με αυτούς που έχουν φετίχ με τα αναπηρικά αμαξίδια. Ακόμα και οι γιατροί δίσταζαν να μιλήσουν για την αναπαραγωγική μου υγεία ή για την αντισύλληψη, αφού «είχα τόσα άλλα προβλήματα να σκεφτώ».
Γυναίκα Δ: Νομίζω ότι ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως μη-σεξουαλικό ον. Μπορεί να γίνει ενοχλητικό να σε βλέπουν όλοι σαν φίλη και να μην έχει περάσει από το μυαλό κανενός ότι μπορεί να είσαι ελκυστική. Νομίζω ότι υπάρχει και η αντίληψη ότι αν τα φτιάξεις με ένα άτομο με αναπηρία θα πρέπει να του κάνεις το νοσοκόμο. Στην πραγματικότητα, έχω ανθρώπους που με φροντίζουν και ακόμη κι αν ένας σύντροφος μπορεί να με φροντίζει σε κάποιες περιπτώσεις, θέλω να διατηρώ υψηλό επίπεδο ανεξαρτησίας.
Γυναίκα Ε: Ο τωρινός μου σύντροφος αισθάνεται ότι πρέπει να με προστατεύει, αλλά αυτό δε μας προκαλεί προβλήματα.
Έχει επηρεαστεί η σχέση σας με τους άντρες λόγω της αναπηρίας;
Γυναίκα Α: Είμαι με το σύντροφό μου από τα 17, επομένως δεν έχω ζήσει αυτή την άβολη δεκαετία που θα έπρεπε να συνδυάσω την αναζήτηση συντρόφου με την αναπηρία μου. Αλλά μου έχουν πει ότι είναι σκατά. Όσον αφορά την ασθένεια στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σχέσης, επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σου –θέλει στ’ αλήθεια να είναι μαζί μου; Μήπως θέλει να διακόψει; Προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο δεσίματος και θα υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού η σκέψη ότι όλο αυτό δεν είναι «δίκαιο» για το σύντροφό σου.
Γυναίκα Β: Μάλλον είμαι κάπως υπερβολικά αμυντική. Δεν ανοίγομαι πολύ από την αρχή και κρατάω τα χαρτιά μου κλειστά. Νομίζω πως φοβάμαι ότι οι άντρες ξαφνικά θα φρικάρουν με την αναπηρία μου και θα με εγκαταλείψουν, γι’ αυτό φέρομαι σαν να αδιαφορώ, κι αυτό έχει συνέπειες. Έχω παρατηρήσει μεγαλύτερη διαφορά στην αναζήτηση συντρόφου από το ίντερνετ. Αν δε με έχουν δει από κοντά, το μόνο που βλέπουν οι άντρες στο διαδίκτυο είναι το αμαξίδιο και η αναπηρία και θέλουν να με προστατέψουν –μπλιαχ.
Γυναίκα Γ: Ακόμα μαθαίνω πώς να συμπεριφερθώ στα πρώτα ραντεβού, έχοντας μια αόρατη αναπηρία. Δεν είναι υποχρεωμένος ο άλλος να κατανοήσει απόλυτα την αναπηρία μου ή να αισθανθεί υπεύθυνος για την υγεία μου, αλλά πρέπει να υπάρχει αυξημένη εμπιστοσύνη και επικοινωνία όταν πρόκειται για σεξ. Συχνά σκέφτομαι ότι η αναπηρία είναι ένα φίλτρο: αν δεν αντέχεις να συζητάμε για το σώμα μου, τότε σίγουρα δε σου αξίζει να έχεις επαφές μαζί του.
Γυναίκα Δ: Χώρισα πριν πέντε χρόνια και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν είχα όρεξη για σεξ και δεν μπορούσα να κάνω σεξ με διείσδυση. Το να βγω ραντεβού είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μου είναι δύσκολο να βγω από το σπίτι επειδή πονάω, έτσι δεν έχω πολλές ευκαιρίες να κοινωνικοποιούμαι φιλικά, πόσο μάλλον ερωτικά. Μια έξοδος για φαγητό ή ποτό θα ήταν επίσης δύσκολη λόγω της ανορεξίας.
Γυναίκα Ε: Κατά κάποιον τρόπο ναι. Ήμουν με τον πατέρα του παιδιού μου για 14 χρόνια και στην περίοδο αυτή διαγνώστηκα με πολλαπλή σκλήρυνση. Στην πράξη με υποστήριζε, βοηθούσε στα ψώνια και στο νοικοκυριό, αλλά δε με ρώτησε ούτε μια φορά πώς αισθανόμουν ή αν είχα φόβους για το μέλλον. Όταν χωρίσαμε, ανάμεσα σε άλλα μου είπε: «Αν καταλήξεις σε καροτσάκι, δεν είμαι σίγουρος αν θα το αντέξω». Ορίστε;; Πρώτον μπορεί να μην καταλήξω ποτέ σε καροτσάκι και δεύτερον πώς πρέπει να αισθανθώ για τα λόγια αυτά κατά τη γνώμη σου; Αυτά τα λόγια πόνεσαν περισσότερο από το να κάνει σεξ με άλλη. Μου πήρε καιρό να ξαναγαπήσω τον εαυτό μου αρκετά ώστε να ξαναβγώ ραντεβού. Αλλά τώρα έχω έναν υπέροχο σύντροφο που έχει κι αυτός αναπηρία, έτσι υπάρχει μεταξύ μας κατανόηση του ενός για τις ανάγκες του άλλου.
Ποιες είναι οι πιο λανθασμένες αντιλήψεις που έχετε αντιμετωπίσει όσον αφορά το σεξ και την αναπηρία;
Γυναίκα Α: Για μένα είναι μάλλον το αντίθετο από ό,τι περιμένετε. Αντιμετωπίζω την απορία των άλλων για το ότι δεν κάνω σεξ τόσο συχνά όσο δείχνω να μπορώ. Οι φίλοι μου με θεωρούν υγιές, σεξουαλικό άτομο. Δε καταλαβαίνουν ότι μπορεί να φαίνομαι μια χαρά αλλά μονίμως πασχίζω να διατηρήσω και να κατανείμω την ενέργειά μου. Το σεξ δεν είναι πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα.
Γυναίκα Β: Ότι δεν έχουμε επιθυμία, ότι δε φτάνουμε σε διέγερση, ότι δεν είμαστε σεξουαλικά όντα, ότι κατουράμε και χέζουμε το κρεβάτι μας (μπλιααααχ, όχι!), ότι αν δεν μπορείς να κινηθείς δεν μπορείς και να αισθανθείς το άγγιγμα (αυτό είναι λάθος, τα κινητικά και τα αισθητηριακά νεύρα είναι εντελώς διαφορετικά), ότι όλες οι αναπηρίες είναι ίδιες και ότι λογικά είμαστε τόσο απελπισμένες που δεν έχουμε πια κριτήρια επιλογής και πηγαίνουμε με κάθε ενοχλητικό γέρο.
Γυναίκα Γ: Οι πιο λανθασμένες αντιλήψεις που μου έχουν τύχει περιλαμβάνουν την άποψη ότι οι γυναίκες με αναπηρία δεν μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν σεξ. Είναι συχνά δύσκολο για τα άτομα που δεν έχουν αναπηρία να σκεφτούν κάτι πέρα από τη (βαρετή) ιδέα του ετεροκανονικού σεξ ή να «δουν πέρα από την αναπηρία».
Γυναίκα Δ: Ότι δεν ενδιαφερόμαστε για σεξ.
Γυναίκα Ε: Δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο σε εμένα, αλλά έχω ακούσει για άτομα που τους είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ αν έχουν αναπηρία. Ε, αυτά είναι βλακείες.
Αισθάνεσαι ότι η αναπηρία σου έχει επηρεάσει τη σεξουαλικότητά σου ή τις σχέσεις σου με θετικό τρόπο;
Γυναίκα Α: Θα έλεγα ότι όλες αυτές οι αλλαγές μιας χρόνια πάθησης –τα συμπτώματα, το απρόβλεπτο, οι οικονομικές δυσκολίες, η νοσηλεία, ο φόβος μήπως προχωρήσει- έχουν κάνει την επικοινωνία στη σχέση μας δυνατότερη. Είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με τέτοια ζητήματα, έτσι όταν προκύπτει κάποιο άσχετο πρόβλημα είμαστε πιο προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε σε σχέση με άλλα ζευγάρια.
Γυναίκα Β: Είναι χρήσιμη για να φιλτράρει τους μαλάκες. Οι ρηχοί, ηλίθιοι φιγουρατζίδες που ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα τους θα αποφύγουν μια γυναίκα με αναπηρία, καθώς δε θεωρούμαστε κελεπούρια που θα κάνουν τους άλλους να ζηλέψουν. Αυτό με απαλλάσσει από το κόπο να τους διώξω. Οι σεξουαλικοί μου σύντροφοι, για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήταν οι περισσότεροι ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί άνθρωποι. Κάποιοι είχαν και αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά όχι όλοι –δεν είναι και 100% ασφαλές φίλτρο!
Γυναίκα Γ: Σίγουρα έχει επηρεάσει τη σχέση μου με τον εαυτό μου, με το σώμα μου και με τους άλλους θετικά! Η αυτογνωσία που απαιτείται λόγω της αναπηρίας μού έχει χαρίσει μια σέξι αυτοπεποίθηση για να πειραματιστώ με τους άλλους. Με κάνει να αμφισβητήσω την άποψη που έχω για το τι σημαίνει να είμαι ευάλωτη και τελικά οδηγεί στο να περάσω πολύ καλά.
Γυναίκα Δ: Σίγουρα σημαίνει ότι πολλοί βλαμμένοι αποκλείονται από μόνοι τους επειδή δε θα τους περνούσε καν απ’το μυαλό να κάνουν σχέση με μια ανάπηρη. Όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα, πρέπει να ξέρω κάποιον πολύ καλά και αυτό μειώνει τα λάθη.
Γυναίκα Ε: Σίγουρα. Δεν αφήνω ποτέ τη σκλήρυνση να μπει ανάμεσά μας, έτσι πάντα βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλο.
Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τις αναγνώστριες  σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα με αναπηρία;
Γυναίκα Α: Να είστε ευγνώμονες για κάθε στιγμή ενέργειας που έχετε. Μη θεωρήσετε ποτέ ότι η λίμπιντο είναι δεδομένη και βεβαιωθείτε ότι προστατεύεστε ώστε να μην καταλήξετε με κάποια χρόνια μολυσματική ασθένεια. Αυτό θα ήταν το χειρότερο.
Γυναίκα Β: Δεν έχει διαφορά από το να μην είσαι ανάπηρη. Έχουμε πόθους, αισθήματα, επιθυμίες. Απλώς έχουμε λίγο διαφορετική όψη και πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη δύναμη για να κάνουμε τους άλλους να μη σκέφτονται την αναπηρία μας. Γι’αυτό πάψτε να μας κρίνετε! Δεν είναι και ό,τι πιο αδελφικό!
Γυναίκα Γ: Δεν είμαστε απελπισμένες. Είμαστε γυναίκες και είμαστε ανάπηρες –δώστε χώρο για όλες μας τις ταυτότητες.
Γυναίκα Δ: Μιλήστε μαζί της. Η καθεμία είναι διαφορετική, μη βγάζετε συμπεράσματα. Ένα άτομο μπορεί να έχει πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή, ένα άλλο μπορεί να δυσκολεύεται. Και μη βάζετε όρια στο τι είναι «σεξ». Δε χρειάζεται να είναι διείσδυση. Να είστε δημιουργικές και περιπετειώδεις!
Γυναίκα Ε: Είσαι ο εαυτός σου και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, φτάνει να το πάρεις απόφαση.
Πηγή cosmopolitan.gr

Ιονία Οδός:Σε λειτουργία αύριο το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχια

Ιόνια Οδός: Στις 27 Δεκεμβρίου σε λειτουργία το Κουβαράς-Αμφιλοχία

Ιόνια Οδός: Στις 27 Δεκεμβρίου σε λειτουργία το Κουβαράς-Αμφιλοχία
Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη επίσημη παράδοση τμήματος της κατασκευής της Ιόνιας Οδού. Η αρχή θα γίνει με το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και αναμένεται να έχει χαρακτήρα πανηγυρικό. Έτσι από περίπου τις 3 το μεσημέρι οι πρώτοι οδηγοί που θα περάσουν από την περιοχή χρησιμοποιώντας το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία μήκους 26χλμ σε συνδυασμό με το ήδη σε λειτουργία τμήμα Κεφαλόβρυσο-Κουβαράς θα δημιουργεί ένα ενιαίο οδικό τμήμα 59χλμ.
Πρόκειται για το γεγονός της χρονιάς για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την Ήπειρο που θα δουν να μικραίνει σιγά-σιγά η χρονοαπόσταση. Η ...καλή είδηση για τους οδηγούς δεν θα είναι μόνο η παράδοση του τμήματος αλλά και η απουσία διοδίων καθώς ο σταθμός διοδίων είναι βορειότερα. Έτσι αυτά τα ταξίδια θα γίνουν χωρίς κόστος, ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους αυτοκινητιστές.
Μέσα στον Ιανουάριο όμως φαίνεται ότι ολοκληρώνονται και τα έργα στο τμήμα Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο μήκους 33χλμ που θα είναι το αμέσως επόμενο τμήμα καθώς μαζί θα λειτουργήσει και ο μετωπικός σταθμός διοδίων της Κλόκοβας (ακριβώς μέτα τη Σήραγγα οδεύοντας προς Ιωάννινα). Τα έργα προχωρούν κάθε μέρα και πιο πολύ και δεν φαίνεται να αργεί πολύ ακόμα η λειτουργία του τμήματος.
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Καλά νέα έχουμε και στο βόρειο τμήμα Καμπή-Πέρδικα καθώς το τμήμα των 50 μέτρων στον Γυμνότοπο παραδόθηκε πριν μία εβδομάδα και σε λίγες μέρες έχει προχωρήσει με εκπληκτικούς ρυθμούς.
Αν τα έργα συνεχίσουν με τέτοιους ρυθμούς, τότε είναι πολύ πιθανό μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε ολοκληρώσει και εδώ και να το δούμε να λειτουργεί.
Για τον Μάρτιο θα μείνει το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα και ότι έχει απομείνει από το βόρειο άκρο του αυτοκινητόδρομου ολοκληρώνοντας τα έργα 10 και πλέον ετών.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.comΑκολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Χριστούγεννα στο Καρπενησι η Προεδρος του ΠΑΣΟΚ Φωφη Γεννηματα

Στον Δήμο Καρπενησίου αποφάσισε να περάσει τα Χριστούγεννα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με την οικογένειά της.Στα πλαίσια της διαμονής της στην περιοχή μας επισκέφτηκε και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων όπου και ξεναγήθηκε.
κειμενο και φωτο απο την σελιδα του Δημου Καρπενησιο

Ευχές πολιτευτή Ευρυτανιας Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Μπακολα


Κλειστό το Κεντρο Υγειας Φραγκιστας την ημέρα των Χριστουγέννων-Καταγγελιες κατοίκων

Κλειστά το Κεντρο Υγειας Φραγκιστας ανήμερα των Χριστουγέννων.Μετα απο καταγγελίες κατοίκων που εφθαςαν στο Dytiki Evritania News μας ανεφεραν ότι εχθές έπαιρναν τηλεφωνο στο κεντρο υγειας καθως ειχαν προβλήματα υγειας αλλα μάταια καθώς αυτο ηταν κλειστό.Απο την πλευρά μας όντως πληροφορηθήκαμε οτι ηταν κλειστό καθως δεν υπήρχαν  γιατροί.Η απορία μας ειναι οτι γιατι έμεινε κλειστό καθότι αυτή η μέρα ειναι ημέρα αιχμής αφου παρά πολύς κοσμος επισκέπτεται την περιοχή;;;Παρα ταύτα οπως μας είπαν απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία γειτονικών νόμων αφου το Καρπενησι απείχε περισσότερα ώρες.
Ειναι λυπηρό ολόκληρη η Δυτικη Ευρυτανια να βρισκεται στο έλεος του Θεού.Μιλαμε για πλήρη εγκατάλειψη.Πριν θρηνήσουμε θύματα ας κανουν κατι αμεςα οι αρμόδιοι υπεύθυνοι.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Συντριβή ρωσικου αεροσκαφους-Νεκροί και οι 92 επιβάτες

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, νεκροί οι 92 επιβαίνοντες.Πηγη in.gr

Συνεργεία μεταφέρουν σορούς που περισυνελέγησαν στη Μαύρη Θάλασσα: Και οι 92 επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί
Στη Μαύρη Θάλασσα, σε σημείο ανοικτά του Σότσι, συνετρίβη αεροσκάφος Tupolev 154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με 92 επιβαίνοντες το οποίο κατευθυνόταν στη Συρία. 

Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί ενώ αξιωματούχοι από τη Μόσχα απομακρύνουν, στις πρώτες τους αναφορές, το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το αεροσκάφος μετέφερε στη Συρία στρατιωτικό προσωπικό, μεταξύ τους στρατιωτική χορωδία και το μπαλέτο του διάσημου στρατιωτικού Αλεξάντροφ Ανσάμπλ -κληρονόμος της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού- που θα πήγαινε στη βάση του Χμεϊμίμ έξω από στη Λαττάκεια. 

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης 9 δημοσιογράφοι, πολλοί στρατιωτικοί και η διευθύντρια γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η Ελιζαβέτ Γκλίνκα, η οποία μετέφερε φάρμακα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους, όπως και σοροί στη θάλασσα.

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους πιθανόν να βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, μεταδίδει το Ria Novosti επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. 

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή. 

Η πρώτη σορός, όπως μεταδίδει το Russia Today, βρέθηκε περίπου 6 χλμ ανοικτά του Σότσι. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 20 σοροί, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση. 

Συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ. 

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής των Χριστουγέννων, δύο λεπτά αφού απογειώθηκε από το Σότσι στις 04:25 (ώρα Αθήνας). Είχε σταματήσει εκεί για ανεφοδιασμό, έχοντας ξεκινήσει από τη Μόσχα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το Interfax δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

Τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι πρώτες αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ενδεχόμενη βλάβη ή για ανθρώπινο λάθος. Στη Μόσχα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας Βίκτορ Οζέροφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA πως «αποκλείεται απολύτως» το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το Κρεμλίνο ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

Στο Σότσι έφτασε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Τα 64 μέλη της χορωδίας που βρίσκονταν στο αεροσκάφος πήγαιναν στη Συρία για χριστουγεννιάτικους και πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς στη ρωσική βάση. Το Αλεξάντροφ Ανσάμπλ είναι ένα από τα δύο σχήματα που συνιστούσαν τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού.

Δεκάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα κι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα. 

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα με αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος με 39 επιβαίνοντες είχε συντριβεί στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με όλους τους επιβαίνοντες να επιζούν (αν και ορισμένοι με σοβαρούς τραυματισμούς).

Έρευνες σε 24ωρη βάση

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «χτένισμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους. 
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας , Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται απο ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα και drones, αλλά και από τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή. 
Εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν και τα δυο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροσκάφους. 
Στη Ρωσία η 26η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του σε μουσικό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στην Αγία Πετρούπολη. 
Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «οι σκέψεις της είναι με τις οικογένειες των θυμάτων». Newsroom ΔΟΛ

Ευχές Περιφεριάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιαννη


2017 Ευχές απο την Νεα Οδό &Κεντρική Οδο


Ευχές Αντιδημάρχου Αγραφων Θεοδωρου Τσιαμη


Ευχες Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευρυτανιας Αριστείδη Τασιου


Ευχές Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεωργου


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη Τύπου με θεμα "Παρατηρητήριο & Κεντρο Προαγωγής Υγειας Στερεας Ελλαδας & Δράσεις Προαγωγής Υγειας του πληθυσμου


Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα

Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας Στόχοι, Λειτουργίες & Δράσεις Προαγωγής Υγείας του πληθυσμού
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:30 π.μ.
Κεντρικό Κτήριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
(Πανεπιστημίου 30, αίθουσα Συγκλήτου) 

Συνεδρίασε τι Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δημου Αγραφων


Συνεδρίασε εχθές το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγράφων

Με θέμα τον «Σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετού 2016-2017», συνεδρίασε  εχθές  Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγράφων στο Κερασοχώρι.
Κατόπιν προσκλήσεώς τους από τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, τα μέλη του Σ.Τ.Ο. προσήλθαν στο Γραφείο Δημάρχου όπου  πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρέστησαν: ο κ. Αθανάσιος Μπίκας ως εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου κ. Παναγιώτης Κουβελέτσος, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας κ. Στέργιος Φυσέκης,  η κα Αλεξάνδρα Ντρίβα ως Εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καρπενησίου, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Απόστολος Μάκκας και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Λάππας.
Ο Δήμαρχος Αγράφων αναφέρθηκε στις Δράσεις για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού στο οδικό δίκτυο, τόσο στο στάδιο της προ-χειμερινής περιόδου, της περιόδου προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπως αυτές περιγράφονται στο Μνημόνιο ενεργειών αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση φαινομένων πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού στο Δήμο Αγράφων για την περίοδο 2016 – 2017. Αντίστοιχα έκανε αναφορά στις δράσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ αποσαφηνίστηκαν οι αρμοδιότητες του Δήμου, της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγράφων ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση του Δήμου (αιρετοί – προσωπικό – μηχανήματα έργου  -εξοπλισμός). Ο Δήμαρχος τόνισε τα συνεχή του αιτήματα για στελέχωση τόσο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου όσο και για αύξηση του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη Μελέτη σημειακών παρεμβάσεων την οποία κατέθεσε ο Δήμος Αγράφων στην Περιφέρεια για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.
Τέλος, στο πλαίσιο του Μνημονίου Ενεργειών αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση φαινομένων πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού στο Δήμο  Αγράφων παρατίθεται παράρτημα σχετικά με τις ενέργειες των Πολιτών για αυτοπροστασία τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενέργειες τις οποίες οι Πολίτες μπορούν να δουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγράφων σε σχετικό μπάνερ ή απευθείας στο σύνδεσμο http://www.agrafa.gr/el/articles/20-civil-protection/74-severe-weather

Ολοκληρώθηκεαν τα έργα στις Αναπλάσεις των οικισμών Τριδεντρου και Σαικας Δ.Δ Αγραφων

Ολοκληρώθηκε το έργο «ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΡΙΔΕΝΔΡΟΥ Δ.Δ ΤΡΙΔΕΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΑΪΚΑΣ Δ.Δ ΑΓΡΑΦΩΝ»

Ολοκληρώθηκε προ ημερών το έργο «ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΡΙΔΕΝΔΡΟΥ Δ.Δ ΤΡΙΔΕΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΑΪΚΑΣ Δ.Δ ΑΓΡΑΦΩΝ». Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής την Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 επισκέφθηκε τους Οικισμούς Σάικας και Τριδένδρου συνοδευόμενος από την αρμόδια Επιτροπή Προσωρινής Παραλαβής και τα μέλη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπου διαπιστώθηκε η έντεχνη ολοκλήρωση του έργου.
Πιο συγκεκριμένα, στον Οικισμό Σάικας:

1.    δημιουργήθηκε πλακόστρωτη πλατεία πάνω από τον Ιερό Ναό ¨Αγίας Τριάδας¨ με τοποθέτηση καθιστικών και ιστών φωτισμού τεχνολογίας LED
2.    έγινε πλακόστρωση από κεντρικό δρόμο έως τη θέση ¨Αβράμπου¨ και τοποθέτηση των απαραίτητων κιγκλιδωμάτων, ιστών φωτισμού με τεχνολογία LED,
3. στο βόρειο τμήμα της περιοχής ¨Κουτελέικα¨ διαστρώθηκε μονοπάτι με σκυρόδεμα ενώ η υφιστάμενη ξύλινη γέφυρα αντικαταστάθηκε από νέα ομοίως ξύλινη
4. στη βορειοδυτική είσοδο του οικισμού έγινε διαπλάτυνση της στροφής για των ελιγμό των μεγάλων οχημάτων

Στην Τοπική Κοινότητα Τριδένδρου:

1. διαμορφώθηκε εκατέρωθεν η θέση ¨Αλώνια¨ με επίστρωση λίθινων πλακών τύπου Άρτας και τοποθέτηση μεταλλικών στύλων φωτισμού με τεχνολογία LED κατά μήκος 450 μέτρων
2. ομοίως διαμορφώθηκε και το μονοπάτι από Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου προς Κοιμητήριο και τοποθέτηση μεταλλικών στύλων φωτισμού με τεχνολογία LED

Υπάλληλος διοδίων ταΐζει αλεπού-Δειτε το βιντεο


Η μάνα μου-Γραφει η Χαρά Βλαχακη

Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ
Είμαι στου αδελφού μου και κοιτάζω την μάνα μου που παρακολουθεί ένα σήριαλ....είναι αφοσιωμένη και μας μιλάει μόνο στα διαλείμματα....δεν έχει πια έννοιες στο κεφάλι της!
Μπορεί να έχω φάει το ξύλο της αρκούδας, μπορεί να νευρίαζε με το παραμικρό μαζί μου και να με φώναζε πάντα, μπορεί να με έκλεινε έξω για σημαντική ή ασήμαντη αφορμή, μπορεί να είχαμε κόντρα και να διαφωνούσαμε σε όλα, μπορεί, μπορεί, πολλά μπορεί .......αλλά είναι η μάνα μου, η γυναίκα που με έφερε στον κόσμο!
.........Την παρατηρώ τόση ώρα ...κοντεύει τα 85 της!
Αισθάνομαι κάποια συμπόνοια κοιτάζοντας το ρυτιδιασμένο αλλά όχι και πολύ για την ηλικία της πρόσωπο, το κάπως ....μπασμένο με τα χρόνια θα έλεγα σώμα της ...θαυμάζω το μυαλό της γιατί ακόμα τα έχει τετρακόσια...... αλλά και νευριάζω με τον ιδιόρρυθμο χαραχτήρα την γλώσσα και το σκεπτικό της που παραμένουν όπως ήταν!
Νοιώθω την ανάγκη να γράψω κάτι καλό γι αυτήν....
Όχι δεν της κάνω χάρη, δεν είναι του χαραχτήρα μου και το ξέρει πολύ καλά αυτό, ούτε αλλάζει τίποτα στην σχέση γάτας ποντικιού που είχαμε και έχουμε ως τώρα, απλά σκέφτομαι και αναγνωρίζω αυτά που πέρασε, άντεξε και αντέχει μέχρι τώρα!
Μεγάλωσε πέντε παιδιά, μέχρι να αποκόψει (απογαλακτίσει) και να ορθοποδήσει το ένα, γεννούσε το άλλο, ( ας μην πούμε για μένα που έκανα για άλλα πέντε).....πρώτη στο ζαλίγκωμα, στα ζώα, στο θέρισμα, το γνέσιμο, στον αργαλειό αμέτρητα μερόνυχτα ύφαινε για να κάνει τις προίκες τριών κοριτσιών.....άρμεγμα, τυροκόμισμα, κοπάνισμα, σε όλες τις δουλειές του σπιτιού μα και δίπλα στον πατέρα μου, πάντα ακούραστη, δεν της πήγαινε καμιά δουλειά χαμένη!
'Αξια γυναίκα.... αν και δεν τελείωσε το δημοτικό πανέξυπνη και πάντα ετοιμόλογη, ποτέ δεν την είδα να λυγίζει,να είναι αμήχανη,κουρασμένη..... δεν κατάλαβα ποτέ να είναι ευάλωτη σε κάτι...ή δεν ήταν πραγματικά, ή μπορεί και να ήταν αλλά να μην το έδειχνε .......
Της αξίζουν συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ...... όπως αξίζουν σε όλες αυτές τις μάνες που πέρασαν τόσα και τόσα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να σταθούν στον άντρα τους, να δημιουργήσουν κάτι από το τίποτα, που πάλεψαν με νύχια και με δόντια κάτω από δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας με θάρρος και χαμόγελο τις όποιες κακουχίες, βάζοντας πάνω από όλα την οικογένειά τους!
Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη

σΗ φωτογραφια της ημερας-1962...δημοτικό σχολειο στα Σιδηρα

1962..δημοτικό σχολείο στα Σιδηρα.Πηγη Γιάννης Κουκουνιας

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ευχες εορτών απο την ΕΛΜΕ Ευρυτανιας


Η ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

Ο καινούριος χρόνος να δώσει δύναμη και αντοχές σε όλους, για να αντιμετωπίσουμε τον Νεοφιλελεύθερο Μεσαίωνα και να στηρίξουμε την Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Ο ήρωας πιλότος απο το Κερασοχωρι που επεσε στο βωμό του καθηκοντος

Ο πιλότος Αντρεας Δερμαρης με καταγωγή απο το Κερασοχωρι έπεσε στο βωμό του καθήκοντος στις 30 Ιουλίου 2010 με ελικόπτερο τύπου Απατςι ΑΗ-64 στην Πάχη Μεγάρων.Ο ήρωας πιλότος αγαπούσε πολυ το χωριο του το Κερασοχωρι όπου μάλιστα σε μια εκπαιδευτική πτήση το 2004το έβγαλε και μια φωτογραφια.Η συγκεκριμένη φωτογραφια που βλέπετε παρακάτω ειναι αναρτημένη σε καφενείο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Γεύση πατρίδας....-Γραφει η Χαρα Βλαχακη

Γεύση πατρίδας....
Όταν είσαι μακριά από τον τόπο που γεννήθηκες σου λείπει και τον αναζητάς....
Σου λείπει η ανατολή την ώρα που σκάει μύτη ο ήλιος ανάμεσα από το βουνά, την ώρα που παίζει κρυφτό με τα σύννεφα, αλλά και την ώρα του δειλινού που σμίγει η μέρα με την νύχτα και οι αχτίδες του χρυσαφίζουν ποτάμια, λίμνη, βουνοκορφές, μαχαλάδες, γεφύρια και ότι υπάρχει στον ορίζοντα....
Σου λείπουν τα αγαπημένα γνωστά τοπία, οι άνθρωποι, τα όποια αντικείμενα που σου θυμίζουν τις παλιές εποχές......
Αναζητάς να δεις μια εικόνα, ν'ακούσεις έναν ήχο που να είναι από την πατρίδα σου!
Δεν έχει σημασία αν το άκουσμα είναι το ποτάμι που βουίζει, η βροχή που πέφτει, το κουδούνισμα από τα κοπάδια....αν είναι ένας γάμος, ένα πανηγύρι.....
Δεν έχει σημασία τι απεικονίζεται στην φωτογραφία, αν είναι ένα αγαπημένο σου τοπίο, μια ρεματιά, μια πέτρα, ένα μισογκρεμισμένο μαντρί...αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι κομμάτι του δικού σου αγαπημένου και αξέχαστου τόπου....
Καλά τα νέα και τα πολιτικά άρθρα, αλλά ακόμα καλύτερα για όσους δεν μένουν στον τόπο τους είναι η εικόνα και ο ήχος γιατί μας φαντάζει ότι είμαστε κι εμείς ....κάπου εκεί!!!!!!!
Ευχαριστούμε την καλή μας φίλη και πατριώτισσα Βάσω Καραγιάννη που καταφέρνει μέσα από τις πανέμορφες φωτογραφίες της και τα διάφορα βίντεο πού κατεβάζει τακτικά στο διαδίκτυο να μας ταξιδεύει και να  μας μεταφέρει ευχάριστα συναισθήματα ........μια μικρή αλλά τόσο ευχάριστη γεύση από τον τόπο μας, την αγαπημένη μας Ευρυτανία!!!!!!!!
Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Κινηματογραφική καταδίωξη απο την Λαμια μεχρι το Καρπενησι

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία θύμιζαν τα όσα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα, κατά τη διάρκεια καταδίωξης αυτοκινήτου από αστυνομικές δυνάμεις...
Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα στη Λαμία, όταν ο οδηγός ενός κόκκινου Toyota Starlet δεν σταμάτησε σε σήμα της Τροχαίας στην περιοχή της ΠΕΛ.
Ο νεαρός οδηγός πάτησε γκάζι και έτσι ξεκίνησε η καταδίωξη. Το κόκκινο Starlet άρχισε και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς μέσα στην πόλη, να περνάει με κόκκινο τα φανάρια και να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες σε κατοικημένες περιοχές με κατεύθυνση προς δυτική Φθιώτιδα.
Στο κέντρο της Άμεσης Δράσης σήμανε συναγερμός και στο παιχνίδι της καταδίωξης εκτός από τηn Τροχαία μπήκε και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και λίγο αργότερα και το Α.Τ. Μακρακώμης, αφού το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο πλέον είχε πάρει το δρόμο για Καρπενήσι.
Τελικά όταν έφτασε έξω απ΄το Καρπενήσι πήρε το δρόμο για τον Άγιο Νικόλαο, αλλά εκεί είχαν στήσει μπλόκο αστυνομικοί της ΟΕΠΤΑ Ευρυτανίας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο των νεαρών.
Μέσα στο αυτοκίνητο επέβαιναν δυο νεαροί από το Καρπενήσι, ηλικίας 17 και 18 ετών. Όπως αποδείχτηκε ο οδηγός δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και αυτός ήταν ο λόγος που δεν σταμάτησαν στο σήμα της Τροχαίας, τουλάχιστον όπως δικαιολογήθηκαν στους αστυνομικούς.
Οι δυο νεαροί κρατούνται στη Λαμία για να οδηγηθούν αύριο στο αυτόφωρο, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Τμήμα Τροχαίας Λαμίας.
Πηγή lamiareport.gr

Περιφέρεια Στερεας Ελλαδας-400.000 ευρω για το οδικό δίκτυο της Σκυρου

Ξεκινούν  τα έργα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Σκύρου. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις τόσο για την συντήρηση όσο και για τον εκσυγχρονισμό των δρόμων του νησιού.

Συγκεκριμένα οι εργασίες, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, αφορούν:

1.  Στην συντήρηση της επαρχιακής οδού Σκύρος-Λιναριά (από Παραλία Μαγαζιού έως Άγ. Μάµµα).
2.  Στην συντήρηση της Επαρχιακής οδού Σκύρος-Ατσίτσα.
3.  Στην συντήρηση της Επαρχιακής οδού Σκύρος-Τραχύ-Ατσίτσα.

«Η Σκύρος είναι ένας μαγικός τόπος. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τις ομορφιές της αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές της. Η προσπάθεια να έχει το νησί ασφαλείς δρόμους, είναι ένα μέρος του σχεδίου μας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η φωτογραφια της ημερας-Η γεφυρα Σιδηρων και τα χωρια Μαυριας και Σιδηρα

Η γέφυρα Σιδηρων και τα χωρια Μαυριας και Σισηρα προ λιμνης Κρεμαστων.Πηγη Tolias Evritan

Χριστουγεννιάτικες παιδικές αναμνήσεις-Γραφει η Χαρα Βλαχακη

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Πώς και πώς περιμέναμε και μετρούσαμε τις μέρες μέχρι να ρθούν τα Χριστούγεννα όταν ήμασταν παιδιά.
Αρχίζαμε και μαζεύαμε χρυσόχαρτα από τσιγάρα, από γλυκά (θυμάστε τα μπουσέ?) και ότι χαρτάκι θα μπορούσε να μας είναι χρήσιμο στο τύλιγμα της κακατσίδας για το στόλισμα του δέντρου (κέδρος)....λίγο βαμβάκι για χιόνι και έτοιμο!
Κάναμε την σχολική γιορτή, λέγαμε τα ποιηματάκια μας και στην ιδέα των διακοπών γελούσαν και τ' αυτιά μας...πετούσαμε τις τσάντες μας και τρέχαμε σαν κατσικάκια που ξέφυγαν από το μαντρί.
Ούτε δώρα περιμέναμε, ούτε καινούργια ρούχα, ........ρεβεγιόν και τέτοια ήταν άγνωστες λέξεις για μας κι όμως η χαρά που είχαμε δεν περιγράφεται με λόγια!
Από νωρίς είχαμε μάθει τα κάλαντα και διαλέγαμε το άτομο που θα πηγαίναμε παρέα να τα ...πούμε,..... <<καλήν ημέρα άρχοντες αν είναι ορισμός σας>>... έτοιμο και το καλαθάκι που θα μας έβαζαν μέσα οι νοικοκυρές, καρύδια, αυγουλάκια κ.τ.λ.που και που μας έδιναν και κανένα πενηνταράκι, στην καλύτερη αν υπήρχαν στο σπίτι μετανάστες ή Αθηναίοι που είχαν έρθει για τις γιορτές μας έδιναν μέχρι δραχμούλα ή και δίφραγκο, εκεί να δεις χαρά!
Αυτές τις ημέρες είχε δουλειά και ο ταχυδρόμος, ερχόταν με ένα πανέμορφο άσπρο άλογο και μόλις έφτανε στο σχολείο είχε μια τσαμπούνα μόλις την ακούγανε οι συχωριανοί τρέχανε, άλλος περίμενε κάρτα από τους ξενιτεμένους, άλλος κάποιο χαρτζιλίκι, άλλοι που δεν ακούγανε να φωνάζει ο ταχυδρόμος το όνομά τους γυρίζανε με άδεια χέρια και την καρδιά γεμάτη πίκρα που τους ξέχασαν οι αγαπημένοι τους....αλήθεια πόση αξία είχε μια καρτούλα?
Γι' αυτούς που την στέλνανε μηδαμινή, όμως γι αυτούς που την πέρνανε ανεκτίμητη... ήταν και η αναφορά βλέπεις.....είχες γράμμα? καλά είναι? τι σου γράφουν? πότε θα έρθουν?......
Θυμάμαι αυτές τις ημέρες σαν τώρα, αυτό που με χαλούσε πάρα πολύ ήταν όταν έφτανε η ώρα να σφάξουν τα γουρούνια, τι ουρλιαχτά ήταν αυτά? ...ακόμα τα ακούω...μια παρέα από το χωριό με άντρες έτρεχε από σπίτι σε σπίτι και έσφαζε το γουρούνι που μεγαλώνανε όλο τον χρόνο για αυτόν τον σκοπό...για τα Χριστούγεννα.
Τα πιτσιρίκια περίμεναν με αγωνία για να πάρουν το δωράκι τους που δεν ήταν τίποτε το σημαντικό , γι αυτά όμως η ουρήθρα (κατρίστρα) του γουρουνιού αφού την φούσκωναν με ένα καλάμι (σάλωμα) ήταν το μοναδικό μπαλόνι που είχαν δει όλο τον χρόνο!
Μετά το σφάξιμο κρεμάγανε το γουρούνι και για κάποιο λόγο (μάλλον να διώχνει τους καλικάτζαρους) καρφώνανε ένα πιρούνι μέσα στα πλευρά του, τα βράδια και με το λιγοστό φως που υπήρχε από την λάμπα πετρελαίου, όσο ήταν κρεμασμένο πάγωνε το αίμα μας όταν περνούσαμε από δίπλα του.
Όταν στέγνωνε άρχιζε το γδάρσιμο, το τεμάχισμα , τα λουκάνικα, οι τσιγαρίδες και η αποθήκευση του κρέατος με πολύ αλάτι στις καρδάρες για να κρατήσει λίγους μήνες αφού ψυγεία δεν υπήρχαν.......
Αχ αυτοί οι καλικάτζαροι , ακόμη και εγώ που δεν φοβόμουν αυτές τις ημέρες μόλις σουρούπωνε δεν έβγαινα έξω από το σπίτι ασυνόδευτη, μας είχαν τρομοκρατήσει με δαύτους, νόμιζα ότι θα τους δω μπροστά μου, τους φανταζόμουν μαύρους με μεγάλα αυτιά και μακριές ουρές όπως τους είχα δει στην εικόνα του βιβλίου στο σχολείο που κόβανε το δέντρο για να πέσει η γη...... άσε πού είχα και αυτόν το φόβο μήπως την επόμενη φορά προλάβουν και το κόψουν και ....πέσει η γη, άντε στην ευχή με τα πάγανα και τις φοβίες που μας έσπερναν.
Όλα τα δρομάκια μοσχοβολούσαν από το λιώσιμο της τσιγαρίδας και του καμένου λίπους, τι κρίμα που δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε...ήταν μέρες νηστείας αν και μικρά παιδιά μια εβδομάδα μας νήστευαν κανονικά!
Ανήμερα των Χριστουγέννων όλοι πηγαίναμε στην εκκλησία, ο παπα-Πάζιος ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του πολύ καλός ιερέας μας κοινωνούσε, μας έλεγε χρόνια πολλά και με το τελείωμα της λειτουργίας  όλοι έλεγαν ο ένας στον άλλον ευχές και ξεκινούσαμε γρήγορα-γρήγορα για το σπίτι, να φάμε το σπληνάντερο που σε όλο το δρόμο μας έσπαγε την μύτη η μυρωδιά από όλα τα σπίτια που ψηνόταν στις γάστρες. Περνώντας κόβαμε μικρά κλαδάκια από πουρνάρα, ακόμα δεν ξέρω γιατί διαλέγανε το συγκεκριμένο θάμνο, μπαίναμε στο σπίτι η μάνα μου άναβε την φωτιά πρώτος έβαζε ο μακαρίτης ο πατέρας μου το κλαδάκι και έλεγε .... χρόνια πολλά και του χρόνου να είμαστε καλά η πουρνάρα άρχισε να τρίζει και ο πατέρας μου έλεγε αρνάκια... κατσικάκια , υγεία, ευτυχία, νύφες γαμπρούς και πολλές άλλες ευχές, το ίδιο έκανε και η μάνα μας και εμείς τα παιδιά!
Σε λίγο ετοιμάζαμε να φάμε ,στρώναμε ένα τραπεζομάντηλο (μισάλι) σε ένα χαμηλό τραπέζι με τα σκαμνάκια γύρω-γύρω επτά άτομα ήμασταν, κόβαμε το Χριστόψωμο που ήταν κεντημένη κουλούρα με σταυρό από ζυμάρι και σε κάθε άκρη του σταυρού είχε από μια καρύδα (κουκόσια) και ένα αυγό στην μέση, έβγαινε και το σπληνάντερο από την γάστρα κάναμε τον σταυρό μας και αρχίζαμε το φαγητό .........αρχίζω και βουρκώνω, με προβληματίζει πολύ που νοσταλγώ το παρελθόν, τα αθώα παιδικά μου χρόνια .....
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!
Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη