Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Ο λήσταρχος Μαργωνης του Τροβατου-Γραφει ο Ιωαννης Ελατος Μακκας

ΡΟΥΜΕΛΗ
ΑΓΡΑΦΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ο Λήσταρχος ΜΑΡΓΩΝΗΣ του ΤΡΟΒΑΤΟΥ
 και ο ΜΗΤΣΟΣ ΝΤΑΛΛΑΣ απ' την ΚΡΕΝΤΗ !
Ο λήσταρχος Λεωνίδας Μαργώνης έδρασε στα τέλη του 1800 και στις πρώτες δεκαετίες του 1900. Ήταν από το Τροβάτο Αγράφων και είχε μαζί τα 2 αδέλφια του τον Τασούλα και τον Γιάννη..
Ο δάσκαλος και πολυγραφότατος συγγραφέας Χάρης Σακελλαρίου, δάσκαλος της Κρέντης Αγράφων τη δεκαετία του 1950, στο βιβλίο του "Αργά τη Νύχτα", αναφέρει ένα ωραίο περιστατικό του λήσταρχου με τον Κρεντιώτη Μήτσο Ντάλλα, που ήταν περατάρης στην περαταριά (ή καρέλι) του ποταμού Αγραφιώτη,μια κασόνα συράμενη από ένα σύρμα (συρμάτινη γέφυρα), είχε εκεί και χάνι με ένα μαγαζάκι , όπου ο Μήτσος Ντάλλας πρόσφερε πρόχειρο φαγητό στους περαστικούς :
" Ένα βράδυ ο Μήτσο Ντάλλας, βλέπει να μπαίνει στο μαγαζάκι του ο λήσταρχος Μαργώνης με 4 παλικάρια του, αρματωμένοι όλοι τους σαν αστακοί. Παράγγειλαν να τους ετοιμάσει κάτι να φάνε. Κι αφού καλόφαγαν κι ήπιαν, τον ρώτησε ο Μαργώνης τι χρωστάνε. Ο Μήτσος έκαμε το λογαριασμό και του τον έδωσε. Ο Μαργώνης πήρε το χαρτί και τόχωσε στο σελάχι του. -Έλα πάνω στο λημέρι μου, να σε πληρώσω, του λέει. Κι έφυγε μαζί με τα παλικάρια του. Ξαναπέρασε από εκεί ύστερα από καμιά εικοσαριά μέρες. Έφαγαν κι ήπιαν και πάλι και ζήτησε απ' το Μήτσο να του κάνει το λογαριασμό. -Για τον καπετάν Μαργώνη όλα είναι πληρωμένα, απάντησε ο Μήτσος. Ο Μαργώνης χαμογέλασε ικανοποιημένος. Κι έβγαλε και του άφησε πάνω στο τραπέζι τρεις χρυσές λίρες ! "
 Για το φοβερό αυτό αγραφιώτη λήσταρχο,αναφέρεται και ο λαογράφος Δημ. Λουκόπουλος, που τον συνάντησε το 1930 στ' Άγραφα όπου ζούσε μετά την αμνηστεία που έλαβε από το κράτος
   Το 1917 εκδόθηκε και μυθιστόρημα από τον Αιμίλιο Αθηναίο  και τον εκδ. οίκο "Σαραβάνος" 960 σελίδων  και εικονογράφηση  του Σωτήρη Χρηστίδη με τον τίτλο " ο λήσταρχος Μαργώνης" , το έχω στη συλλογή μου. !!!

2 σχόλια:

  1. Το βιβλίο αυτό που λέτε πως μπορώ να το έχω λέγομαι Μαργώνης Λάμπρος και ενδιαφέρομαι. Είμαι απο το Τροβάτο Ευρυτανίας email margonisl@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμείς δεν γνωρίζουμε,περα απο τις πληροφοριες που μας αναφερει ο αγαπητός Ιωαννης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή