Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ο Αγραφιωτης Αθανάσιος Κουτρομανος νέος πρόεδρος στο ΕΣΡ

Ψηφίστηκε το νέο ΕΣΡ – Πρόεδρος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Μορώνης


Ψηφίστηκε το νέο ΕΣΡ – Πρόεδρος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Μορώνης
10/11/2016 19:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά από έξι συνεδριάσεις η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εξέλεξε νέο ΕΣΡ. Η ψηφοφορία έβγαλε «λευκό καπνό», καθώς μετά από συναινετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και περαιτέρω δηλώσεις οπισθοχώρησης της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των καναλιών επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών χωρίς να «πέσει μαύρο» και να κλείσει κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.
Την νέα πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψήφισαν τα 20 από τα 24 μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ δήλωσαν «παρών».
Πλέον η νέα σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη: Νίκος Κιάος, Ποπη Διαμαντάκου , Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης
Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ως συμβιβαστική πρόταση ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ το προταθέντα από την ΝΔ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. Προηγήθηκε εξάλλου και η δημόσια δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».
Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.«Αποτιμούμε κ. πρόεδρε τη δική σας συμβολή ως ιδιαίτερα θετική επί της επίτευξης λύσης, γενικώς στα ζητήματα των ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακριβώς λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Είναι κορυφαίο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμούμε ως κορυφαία τη δική σας δήλωση ως ύψιστου παράγοντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τρίτου πολιτειακού παράγοντα», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, ο κ. Δένδιας.
Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και ια υπάρξει και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».
Παππάς: Εξαιρετικά θετική η επίτευξη συναίνεσης στη Διάσκεψη των Προέδρων
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς μετά την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβούλιου σχολίασε ότι «η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια».
«Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία» συμπλήρωσε ο υπουργός Ν. Παππάς.
«Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους» ολοκλήρωσε το μύνυμα του ο Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου