Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ο Χαριδημος Τσουκας αναδείχτηκε "διακεκριμένος ερευνητής 2016"

Τα ετήσια «Βραβεία Έρευνας» απονεμήθηκαν σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου

 Ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας αναδείχθηκε «Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Ξεφτέρης και η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δρ Ελένη Μούσιη, ως «Νέοι Ερευνητές 2016» 
Για ακόμη μια χρονιά, τα ετήσια «Βραβεία Έρευνας» απονεμήθηκαν σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα Βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας 2016» της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (IΠΕ), τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016.
Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» στον τομέα των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» απονεμήθηκε στον Καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού με τον Δρ. Μιχαλίνο Ζεμπύλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκαςσημείωσε ότι τα  βραβεία μπορεί να είναι ατομικές διακρίσεις, αλλά το έργο που βραβεύεται δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μια στενά ατομικής προσπάθειας, αλλά απαιτεί μια, συχνά αδιόρατη, συλλογικότητα, δίχως την οποία κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει. «Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο δικό μου «χωριό» - στη δική μου κοινότητα, ή μάλλον, ορθότερα, στις δικές μου κοινότητες. Πρώτα απ’ όλα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, με την επιμονή του στην αριστεία και την εν γένει θεσμική του λειτουργία και κουλτούρα, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί να εργαστεί δημιουργικά ένας ακαδημαϊκός. Ευχαριστώ θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου (και μέσω αυτού τον ανώνυμο Κύπριο φορολογούμενο) για αυτό το πολύ καλό περιβάλλον εργασίας. Δεν λείπουν βεβαίως τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμώνται και τα θεσμικά επιτεύγματα. Γινόμαστε καλύτεροι όταν, αντλώντας υπερηφάνεια από τα συλλογικά μας κατορθώματα, υιοθετούμε όλο και πιο φιλόδοξους στόχους», συμπλήρωσε.
Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» απονέμεται σε άριστους, διακεκριμένους ερευνητές με μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία, που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι με την υψηλής ποιότητας και υψηλού αντίκτυπου ερευνητική τους δραστηριότητα τιμούν τον τόπο. Για το 2016 το Βραβείο αποφασίστηκε να απονεμηθεί σε ερευνητή στον τομέα των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Social Sciences and Humanities).
Στον νικητή του «Κυπριακού Βραβείου Έρευνας –Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» απονέμεται ως βραβείο έργο τέχνης, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.
Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας-Νέος Ερευνητής 2016» για τη Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» απονεμήθηκε στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτριο Ξεφτέρη για το έργο «Οικονομικές Επιδράσεις του Εκλογικού Ανταγωνισμού».
Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Ξεφτέρης σημείωσε ότι, «η αναγνώριση αυτής της μελέτης των οικονομικών επιπτώσεων του εκλογικού ανταγωνισμού, δεν αντανακλά μόνο τους δικούς μου κόπους αλλά και αυτούς των συνεργατών μου στο έργο αυτό: τους EnriquetaAragones, Κώστα Ματάκο, Ορέστη Τρουμπούνη, MichelLeBretonDidierLaussel, Νίκο Ζήρο και Matias Νunez. Από πλευράς μου ευχαριστώ το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για τη βράβευση αυτή, όλους τους συναδέλφους μου στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σημασία που προσδίδουν στην έρευνα, και, πάνω απo όλα, την οικογένεια μου που μου δίνει τη δύναμη να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο». 
Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία Νέος Ερευνητής 2016 για τη Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε στη Δρα Ελένη Μούσιη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου για το Έργο με τίτλο «Μεταλλο-οργανικά πλέγματα βασισμένα σε πολυαλκοόλες και πολυτοπικούς υποκαταστάτες με δότες άτομα Ν ως υλικά για την αποθήκευση Η2».
Η Δρ Ελένη Μούσιη σημείωσε ότι θεωρεί μεγάλη τιμή την απονομή του συγκεκριμένου βραβείου, το οποίο είναι μία αναγνώριση της προσπάθειάς της στον τομέα της έρευνας. «Ευχαριστώ το Ίδρυμα Προώθησης  Έρευνας για την  ευκαιρία που δίνει σε νέους ερευνητές να συμμετάσχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς και για την τιμή που της κάνει με την απονομή ενός τόσο σημαντικού βραβείου. Επίσης, ευχαριστώ θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι η βάση των σπουδών μου αλλά και της ερευνητικής μου εργασίας τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον καθηγητή και πλέον συνεργάτη μου Δρ. Αναστάσιο Τασιόπουλο για την ανεκτίμητη βοήθειά του όλα αυτά τα χρόνια και στην ομάδα Πολυμεταλλικών Πλειάδων του τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τέλος ευχαριστώ τους γονείς μου που με στηρίζουν από τη μέρα που γεννήθηκa και το σύζυγο και τη μικρή μου κορούλα για την αστείρευτη υποστήριξη και συμπαράσταση σε αυτό το δύσκολο δρόμο της έρευνας», συμπλήρωσε.
Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Νέος Ερευνητής 2016» απονέμεται σε ερευνητές οι οποίοι έχουν υλοποιήσει συγκεκριμένο ερευνητικό έργο υψηλής ποιότητας, που έχει ολοκληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του Διαγωνισμού, σε μια από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική, Επιστήμες Ζωής, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Στον νικητή του «Κυπριακού Βραβείου Έρευνας - Νέος Ερευνητής 2016», επιδίδεται ως βραβείο έργο τέχνης, ενώ παραχωρείται στον Ανάδοχο Φορέα χορηγία ύψους €35.000 για σκοπούς συνέχισης της έρευνας του νέου ερευνητή ως Συντονιστής.
O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αφού συνεχάρη τους βραβευθέντες για τις ιδέες και την εντυπωσιακή ερευνητική τους εργασία σημείωσε ότι οι εν λόγω διακρίσεις αποδεικνύουν, για ακόμη μια φορά, το εξαιρετικό επίπεδο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει, όπως τόνισε, δημιουργήσει σπουδαία παράδοση στην κατάκτηση κορυφαίων διακρίσεων, προσφέροντας έτσι την εμπειρογνωμοσύνη του σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που ως Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσα από τη δράση των ανθρώπων μας και μέσα από τις προσπάθειές τους αναδεικνύουμε τη συμβολή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του τόπου.   Οι ερευνητές και το προσωπικό του οργανισμού μας κάνουν με τη διάκρισή τους αυτή ακόμα μια φορά υπερήφανους. Όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να καθιερωθεί ως κορυφαίο ακαδημαϊκό  Ίδρυμα διάχυσης της γνώσης, προώθησης της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, το οποίο είναι ανοιχτό προς την κοινωνία. Λέμε στους ανθρώπους μας ένα μεγάλο μπράβο για την αναγνώρισή τους αυτή. Ως οργανισμός επιδιώκουμε συνεχώς την προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και την εξέλιξη και οι άνθρωποί μας είναι οι οδηγοί σε αυτή μας την προσπάθεια».
Κύριος στόχος των Βραβείων Έρευνας είναι η ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα. Παράλληλα, η απονομή των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας  που το 'Ίδρυμα Προώθησης 'Eρευνας (ΙΠΕ) καθιέρωσε από το 2007, αναδεικνύει προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάνοντας ευρύτερα γνωστό το ερευνητικό τους έργο, το οποίο έχει διεθνή εμβέλεια και σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία εν γένει.
Πηγη paideia news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου