Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΝΑΣ ΣΤΗ ΣΙΒΙΣΤΑ

TΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΝΑΣ

Ερείπια ενός κάστρου στα ριζά της Καλάνας βρίσκεται στο νησάκι Αϊ Νικόλας στη λίμνη Κρεμαστών στο σημείο όπου εκβάλει ο Αχελώος και ενώνεται με τη Λίμνη των Κρεμαστών.
Ακριβώς απέναντι απ΄τη Μηλιά Καλάνας & το χωριό Πρατοβούνι ή Νέα Σιβίστα, - διότι η παλιά Σιβίστα βρίσκεται κάτω από τα νερά της Λίμνης, δεσπόζει επιβλητικά το Κάστρο του Αχελώου.
Μέρος του εξωτερικού περιβόλου του κάστρου βρίσκεται επίσης κάτω από τα νερά της λίμνης. Το μήκος των τειχών του είναι 80 μέτρα. Το κάστρο είναι θεμελιωμένο επάνω σε αρχαία οχύρωση, η πρώτη παρουσία της οποίας χρονολογείται από την εποχή των Πελασγών.
Η δημιουργία του μετέπειτα μεσαιωνικού κάστρου αποδίδεται στον Κάρολο Α’ Τόκκο.Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος (Carlo Tocco, 1372 -1429) ήταν Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας-Ζακύνθου και Δούκας Λευκάδας.
Το κάστρο προϋπήρχε μάλλον (σαν ορεινό οχυρό πάνω από τον Αχελώο), αλλά δεν αποκλείεται ο Τόκκο(ς) να έκανε γενική ανακατασκευή δεδομένου ότι το μέρος ήταν σε διεκδικούμενη περιοχή. Αν είναι έτσι το κάστρο χρονολογικά ανήκει πράγματι στις αρχές του 15ου αιώνα.
Σημειώνεται ότι το διάβα του χρόνου καθώς & η αμέλεια για τη συντήρηση του από τους αρμόδιους φορείς - αποτελεί άμεση απειλή από φυσική φθορά γι’ αυτό το αρχαίο μνημείο ιστορικής αξίας που θα μπορούσε να γίνει τουριστικός χώρος ελξης επισκεπτών. — με Andreas Koutsothanasis και με Gregory Ferras.
Κείμενο απο την σελιδα Καλανα Σακαρετσι Εμπεσσος Χαλκιοπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου