Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πηγη agrinionews.gr
Το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά των υπηρεσιών της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και στην εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, κατά δεύτερο λόγο η εξοικονόμηση πόρων από τις επικείμενες συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, οι 1.206 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μειώνονται σε 948 (-21%). Ταυτόχρονα, ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις και εξοικονομούνται κατά 12,7% θέσεις που θα κατανεμηθούν στις κατά τόπους υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών τους, ενώ μειώνονται κατά 10% τα καταβαλλόμενα μισθώματα για τα αστυνομικά κτίρια.
Στην πράξη, τα κύρια σημεία τού ήδη επεξεργασμένου προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά τις απαραίτητες νομοτεχνικές διορθώσεις προωθήθηκε για την έκδοση -έως το τέλος του μήνα- του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
* Ίδρυση τουλάχιστον ενός Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε καλλικρατικό δήμο.
* Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ επιλεγμένα αστικά κέντρα μεταξύ των οποίων και το Αγρίνιο.
*Ένταξη των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των Νομών.
* Διατήρηση Υπηρεσιών και ιδιαίτερα Αστυνομικών Σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ανεξαρτήτως αν αυτές αποτελούν αυτοτελή δήμο.
* Κατάργηση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στις περιοχές Σερβίων Κοζάνης, Δεσκάτης, Πολυνερίου, Ελασσόνας, Τόνων, Τρικάλων, Καρδίτσας και Εύβοιας, με παράλληλη ίδρυση Γραφείων Διαχείρισης Μετανάστευσης στα αντίστοιχα Αστυνομικά Τμήματα.
* Διατήρηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω.
* Ίδρυση έξι επιπλέον Τμημάτων Ασφαλείας (Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαϊας, Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης/Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού).
* Ίδρυση 10 αμιγών Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας.
Κατά την παρουσίαση των αλλαγών αυτών, ο Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα που σήμερα λειτουργούν με λιγότερα από 10-12 άτομα προσωπικό, ενώ ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης έκανε λόγο για σπατάλες ύψους 350.000 ευρώ ετησίως από μισθώματα που το ελληνικό Κράτος πλήρωνε για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που έχουν πάψει να λειτουργούν έως και τέσσερα χρόνια τώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, η εν λόγω αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των αστυνομικών Υπηρεσιών περνά πλέον για πρώτη φορά σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης, καθώς τα προηγούμενα 20 χρόνια έμενε στα χαρτιά. «Πλέον αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος για αυτές τις αλλαγές. Ήδη δεχόμαστε έντονες πιέσεις από πάρα πολλά κέντρα που μας ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό αναποτελεσματικό μοντέλο» είπε.
«Αν υπάρχουν λάθη και αστοχίες, θα διορθωθούν» σημείωσε ο κ. Τόσκας για το νέο οργανόγραμμα, το οποίο ήταν προϊόν διαβούλευσης, τόσο με τους επικεφαλής των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών, όσο και με τους τοπικούς φορείς και τις ανά τη χώρα συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών.
Ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε ότι άμεσα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, 700 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τη φύλαξη επισήμων και «επωνύμων», έστω κι αν, όπως είπε, «βουίζουν τα τηλέφωνα» από πιέσεις που δέχεται περί του αντιθέτου. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί αυτοί θα συγκροτήσουν 30-50 νέες Ο.Π.Κ.Ε. (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου